Zes op de tien studenten hebben meerdere jobs

“Oorzaak is gebrek aan variatie of geld”, zegt Deltaworx

Wie als student iets wil bijverdienen, neemt zelden genoegen met één job. Dat blijkt uit onderzoek voor een bachelorproef aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Ruim zes op de tien studenten hebben meer dan één studentenjob. Volgens uitzendbureau Deltaworx, gespecialiseerd in studentenjobs, komt dit door een gebrek aan variatie in veel jobs, door het financiële aspect en door de nood aan studiegerelateerde opdrachten.

Eén studentenjob hebben om je studies, de huur van je kot, je reis of het abonnementsgeld van de sportclub te betalen, volstaat niet meer. Student Milan Vandervoort ondervroeg voor zijn bachelorproef 206 studenten die bijklussen via Deltaworx, het enige uitzendkantoor in Vlaanderen dat gespecialiseerd is in studentenjobs. Uit dat onderzoek blijkt dat 62 procent van de ondervraagden elders nog een andere studentenjob hebben.

“Ik stel vast dat voor veel studenten één job hebben, financieel niet genoeg oplevert. Ook het gebrek aan variatie in de job speelt een rol. Enkel maar bijklussen in de horeca bijvoorbeeld, is niet voldoende. Studenten zijn leergierig, niet alleen op de schoolbanken."
Milan Vandervoort, bachelorstudent

Studenten willen niet alleen meerdere opdrachten combineren voor de variatie en het geld, maar volgens Deltaworx ook om meer studiegerelateerde opdrachten uit te voeren. Uit het onderzoek van Vandervoort blijkt trouwens dat 72 procent van de studenten een job kiest op basis van hun studies.

“Studenten onderscheiden zich niet meer via kennis alleen. Via ervaring doen ze dat wel. Bedrijven spelen daar ook meer en meer op in. Vroeger waren de studentenjobs veeleer beperkt tot opdrachten in de horeca. De laatste jaren is dat veranderd en zie je dat studenten ook werk kunnen vinden in de logistiek, retail, IT, … En dus bij werkgevers waar ze ook na hun studies willen terechtkomen."
 Jeroen Poels, CEO van Deltaworx

Tot 1000 euro extra verdienen dankzij jobhoppen

Studenten mogen nu 475 uren per jaar werken en dat maakt het combineren van meerdere studentenjobs ook interessanter. Doordat ze nu makkelijker in staat zijn om te jobhoppen, kunnen ze ook meer verdienen. Tot wel 1000 euro extra. Want de nieuwe regeling houdt alleen rekening met het aantal gepresteerde uren in plaats van de dagen.

“Voor wie nu bijvoorbeeld twee uren als afwasser heeft gewerkt in een restaurant, tellen enkel de uren. Vroeger werd dat als een hele werkdag meegeteld. Studenten zijn dus niet meer gebonden aan dagen en kunnen daarom meerdere jobs aannemen."
Jeroen Poels, CEO van Deltaworx


Over Deltaworx

Als enige Belgische uitzendbureau richt Deltaworx zich alleen op studenten. Vorig jaar hielp het bedrijf 1500 jongeren aan een studentenjob, goed voor een omzet van 2,4 miljoen euro.

** Aantal respondenten: 206. Betrouwbaarheidsniveau : 88%. Foutenmarge: 4,93 procent.

 

Jeroen Poels

CEO & Oprichter Deltaworx

Marijke De Bie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Safia Yachou

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be