Zo voorkom je Waalse boete voor draaiende motor
1 maart 2019
Vanaf vandaag is het in Wallonië verboden om de motor te laten draaien als je je kind van school haalt of snel een bestelling in een winkel wil afhalen. Een goede maatregel, vindt Jan De Strooper, coach in veilig en zuinig rijden bij Leuvens opleidingscentrum Drivolution. Je kan op een jaar immers heel wat besparen door de motor uit te zetten. De wegcode verbood het nu al, behalve in geval van noodzaak. Daardoor was er nogal wat ruimte voor interpretatie. Wallonië beschouwt het vanaf morgen nu sowieso als een milieuovertreding. De politie zal eerst een waarschuwing geven, maar nadien volgt een boete van 50 euro. Jan De Strooper van Drivolution geeft tips om een boete te voorkomen.
Heb je een start-stopsysteem? Laat het z’n werk doen
De meeste nieuwe wagens zijn nu uitgerust met een automatisch start-stopsysteem. Dat systeem zorgt ervoor dat de motor van je auto meestal automatisch stilvalt bij een korte stop. Hoe gebruik je het? “Je stopt, zet de versnellingsbak in neutraal én je haalt de voet van de koppeling. Je wagen valt automatisch stil. Als je de koppeling terug induwt, start je wagen vanzelf en supersnel opnieuw”, vertelt Jan De Strooper. “We merken echter wel dat nogal wat bestuurders dit start-stopsysteem uitschakelen omdat ze het vervelend vinden. Geen goed idee dus, laat het systeem gewoon zijn werk doen.”
Geen start-stopsysteem! Wanneer leg ik de motor dan stil?
Heb je geen automatisch start-stopsysteem? Ook dan loont het om je auto zelf stil te leggen. Het vergt alleen wat meer afwegingen. De batterij in je auto is namelijk niet versterkt, waardoor je ze bij te veel opeenvolgend starten zou kunnen leegtrekken. Voor de startmotor hoef je niet meteen te vrezen: ook bij een gewone auto is die voorzien op 180.000 tot 250.000 keer starten.
Wanneer leg ik de motor dan stil? “Pas als de motor op bedrijfstemperatuur is en als je denkt langer dan 20 seconden stil te staan”, zegt De Strooper “Je hoeft je dus niet te beperken tot een gesloten overweg. Tel eens hoe lang je soms stilstaat aan verkeerslichten, je zal versteld staan!”
Waarom zou ik die moeite doen?
Vergis je niet: wanneer je motor stationair draait, verbruik je aardig wat brandstof. Met de brandstof die je motor 5 minuten doet draaien, zou je een afstand van 1 kilometer kunnen afleggen. Al vanaf een stop van 1 seconde, rendeert het de brandstof bij een herstart.
Je bespaart trouwens niet alleen op brandstof, maar ook op lawaai, buiten en binnen de auto; én op de luchtkwaliteit in de omgeving.
Naar Bretagne of heen en terug Disneyland Parijs!
Hoeveel bespaar ik daar dan op een jaar mee? “Wij legden het rijgedrag van een van onze medewerkers onder de loep en berekenden hoeveel kilometer ze meer zou rijden, wanneer ze haar motor bij korte stops manueel zou afzetten”, zegt De Strooper. Wat namen we op in die berekening? De auto een jaar lang niet laten warmdraaien, de motor stilleggen bij elke gesloten spoorwegovergang en elke ophaalbrug (ze woont in een dorp met zowel een overgang als een ophaalbrug), de motor stilleggen als ze haar dochters oppikt of afzet, de motor stilleggen als ze spullen inlaadt in haar koffer.
De resultaten zijn indrukwekkend: op een jaar tijd legt ze haar motor 3.295 minuten stil tijdens korte stops. Hierdoor bespaart ze een hoeveelheid brandstof waarmee ze 695 kilometer zou kunnen rijden. Dat is tot in Bretagne of heen en terug naar Disneyland Parijs.
Opgelet met heel korte ritjes!
Let wel: je batterij wordt geladen door een langere afstand te rijden. Rij je dus alleen heel korte ritjes? Leg de motor dan onderweg niet aan elk verkeerslicht stil. Doe het ook geen tientallen keren vlak na elkaar, bijvoorbeeld in de file of in het stadsverkeer. Je wil de batterij natuurlijk niet leegtrekken halverwege de stad. En minstens even belangrijk: laat de zuinigheid nooit primeren op je veiligheid. Kijk altijd of de verkeerssituatie deze regels toelaat.