Negatieve spiraal: al 1 op 10 verpleegkundigen afwezig door ziekte 

AUVB stelt vijf beleidsprioriteiten en oplossingen voor in memorandum

Brussel, 31 januari 2024 – Vandaag stelt de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) diens memorandum voor met daarin vijf structurele pijnpunten van de sector. "Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op 10 verpleegkundigen in ziekteverlof is (MAHA, 2023). En steeds meer verpleegkundigen leggen overwerkt en gedemotiveerd het werk neer.” stelt Wouter Decat, woordvoerder van de AUVB. “Deze negatieve spiraal moet doorbroken worden om kwalitatieve zorg te kunnen garanderen, nu en in de toekomst.”

©AUVB
©AUVB

Als de Covid-pandemie ons iets geleerd heeft, dan is het hoe essentieel verpleegkundigen zijn voor onze samenleving. Maar toen het applaus wegstierf, bleef er weinig politiek engagement over om verpleegkundigen écht te bedanken en de structurele ondersteuning te geven die zij verdienen. Anno 2024 zorgt dit voor een schrijnend verpleegkundigentekort, waardoor de actieve verpleegkundigen én de zorgkwaliteit in ons land onder grote druk komen te staan. ​

Te hoge verpleegkundige-patiëntratio van 1 op 11

Uit recente cijfers (MAHA-onderzoek, 2023) blijkt dat er een erg hoge verpleegkundige-patiëntratio is van 1 op 11. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde ligt op 8 patiënten per verpleegkundige. Dit leidt tot overbelasting van de resterende verpleegkundigen en het noodgedwongen sluiten van afdelingen, die niet aan de personeelsnormen voldoen. Intussen is 1 op 10 van de verpleegkundigen (11,3%) in algemene ziekenhuizen zelf in ziekteverlof en de trend voor langdurig zieken (langer dan een jaar) is zelfs nog stijgende, stelt het MAHA-rapport. De AUVB stelt in de praktijk vast dat alle verpleegkundigen onder enorme werkdruk staan.

“Dit is een gevaarlijke negatieve spiraal.” waarschuwt AUVB “Verpleegkundigen vallen uit en door de vergrijzing neemt het aantal patiënten enkel toe. De laatste babyboomers komen nu op pensioengerechtigde leeftijd. Deze spiraal kan enkel doorbroken worden met structurele ondersteuning van de sector vanuit het beleid.”

Wie zorgt voor de zorgverleners?

Hoe die ondersteuning eruit moet zien, legt de AUVB haarfijn uit in hun opvallend memorandum ‘Wie zorgt voor de zorgverleners?’ De unie identificeert vijf belangrijke beleidsprioriteiten met bijhorende concrete oplossingen. Vijf verpleegkundigen belichamen dit memorandum aan de hand van zogenaamde ‘urgentiefiches’. Via zo’n fiche vertellen ze hun verhaal, hun symptomen en de ‘behandeling’ of oplossing voor hun probleem.

We kiezen er bewust voor de verpleegkundigen zelf aan het woord te laten” legt Wouter Decat van de AUVB uit. “Eén van onze vijf prioriteiten is namelijk meer zeggenschap in beleid. Er wordt te weinig rekening gehouden met de ervaring, visie en standpunten van verpleegkundigen. Wij voegen de daad bij het woord door hen zelf te laten spreken over hun dagdagelijkse ervaring.”

Eén van deze zorgverleners is thuisverpleegkundige Mehdi (28). Hij getuigt dat het tekort aan materiaal leidt tot een letterlijke fysieke overbelasting“Rolstoelen, looprekjes, krukken: vaak zijn ze niet meer voorradig, waardoor we patiënten vaak ondersteunen of dragen naar hun badkamer. Zo kreeg ik al een verschot in mijn rug.” Hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum Liesbeth (53) hekelt dan weer het tijdsgebrek en lagere zorgkwaliteit die volgt uit het gebrek aan personeel.“’Het is hier geen carwash!’ zeg ik soms tegen mijn verpleegkundigen. In de dagelijkse, intieme zorgtaken maak je als verpleegkundige het verschil. En wie op z’n tandvlees zit, overwerkt en overspannen, doet alles snel, zonder oog te hebben voor de bewoner in kwestie.”

Hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum Liesbeth ©AUVB
Hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum Liesbeth ©AUVB
Thuisverpleegkundige Mehdi ©AUVB
Thuisverpleegkundige Mehdi ©AUVB
Baptiste, laatstejaarsstudent verpleegkunde ©AUVB
Baptiste, laatstejaarsstudent verpleegkunde ©AUVB
Alexandra, hoofdverpleegkundige interne geneeskunde ©AUVB
Alexandra, hoofdverpleegkundige interne geneeskunde ©AUVB
Yves, hoofdverpleegkundige spoed ©AUVB
Yves, hoofdverpleegkundige spoed ©AUVB
Wouter Decat ©AUVB
Wouter Decat ©AUVB

### EINDE PERSBERICHT ###


Persafspraken

Hieronder vindt u een downloadlink naar het memorandum. Het volledige memorandum staat onder embargo tot 31 januari 2024 6u.

Verder vindt u ook de urgentiefiches van de vijf verpleegkundigen. We brengen u graag in contact als u één van hen wenst te interviewen. Ook de AUVB is beschikbaar om uw vragen te beantwoorden of in gesprek te gaan.

 

Memorandum AUVB 2024.pdf

PDF - 941 Kb

Urgentiefiches AUVB 2024.pdf

PDF - 300 Kb

Pamflet AUVB 2024.pdf

PDF - 782 Kb

Perscontact

Sofie Peeters

PR Consultant, Bepublic Group

Wouter Decat

Nederlandstalige coördinator, Algemene Unie van Verpleegkundigen van België


Over AUVB

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) verenigt 40 beroepsorganisaties voor verpleegkunde uit de drie gewesten en gemeenschappen en overkoepelt hiermee alle aspecten van de opleiding en beroepsuitoefening van de verpleegkunde. Daarmee vertegenwoordigt de AUVB de 140.000 verpleegkundigen die actief zijn in België. De vzw verenigt, vertegenwoordigt én verdedigt de sector met als doel de belangen te behartigen van zowel de verpleegkundigen als die van de aan hen toevertrouwde patiënten.

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be